Tim Smit
Advocaat
Expertise:
- insolventierecht
- herstructurering
- WHOA
- Financiering & Zekerheden
- Bestuurdersaansprakelijkheid
Tim Smit is gespecialiseerd in het insolventierecht. Tim begeleidt ondernemingen in zwaar weer en adviseert bij het herstructureren van schulden of financieringen, doorstarts of disputen met de curator.
Tim studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij de specialisaties Privaatrecht en Ondernemingsrecht heeft afgerond.
Track record
Laat ik beginnen met wat kou uit de lucht te halen: er is niets mis met een doorstart. Een doorstart mag, het is legaal en ook niet moreel verwerpelijk. Sterker nog: met een doorstart wordt vaak zowel voor de boedel als voor de doorstartende partij een maximaal resultaat behaald! Toch heeft een doorstart een wat negatief imago. Er wordt vaak geklaagd over de ondernemer wiens bedrijf failliet gaat en daarna onder dezelfde naam, in hetzelfde pand, dezelfde onderneming weer voortzet. Kan dat allemaal zomaar? Niet ‘zomaar’, maar het kan en mag wel. Het negatieve imago van een doorstart is wat…
Mijn werknemer wil een AOW-gat voorkomen. Wat te doen? Met ingang van 1 januari 2013 wordt de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd. In 2013 geldt dat het recht op een AOW-uitkering ontstaat bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar plus 1 maand. Die leeftijd zal de komende jaren verder oplopen. Over 10 jaar zal een AOW-leeftijd gelden van 67 jaar, en als het aan het kabinet Rutte/Samsom ligt zelfs al eerder. In de praktijk staat in veel arbeidsovereenkomsten (en CAO’s) opgenomen dat de arbeidsovereenkomst automatisch (zonder opzegging of een andere beëindigingshandeling) eindigt op het moment dat de werknemer de leeftijd…
Boetebeding in ROZ huurovereenkomst bekritiseerd Als verhuurder van bedrijfsruimte gebruikt u waarschijnlijk de modelhuurovereenkomst met bijbehorende algemene voorwaarden van de Raad van Onroerende Zaken (“ROZ”). ‘Goed geregeld’ zult u misschien denken, maar onlangs liet de kantonrechter te Amsterdam zich op verrassende wijze uit over het boetebeding in verband met te late huurbetaling in deze algemene voorwaarden. Inhoud van het ROZ boetebeding Op grond van dit boetebeding verbeurt de huurder per kalendermaand een boete ter hoogte van een percentage van het verschuldigde per kalendermaand, met een bepaald minimum bedrag per maand. Voor een verhuurder is dit natuurlijk een belangrijk beding, dat…
Cursus voor Wetwinkel Amsterdam Op vrijdag 8 februari 2013 hebben Eva de Lint en Judith Markus van de Sectie Arbeidsrecht cursus gegeven aan medewerkers van de Stichting Wetwinkel Amsterdam. De wetwinkel verleent gratis juridisch advies op diverse rechtsgebieden aan rechtszoekenden. Tijdens de presentatie lag de focus op de basisprincipes van het arbeidsrecht. Onderwerpen die aan de orde kwamen zijn o.a. de proeftijd, wijzigen van arbeidsvoorwaarden, ontslag en de opzegverboden. Klik op de link presentatie voor de sheets.
In een eerder blog schreef ik over een zeer nuttige tentamentraining die ging over kernbegrippen in het bestuursrecht. Namelijk besluit en belanghebbende. Die begrippen staan altijd garant voor discussie, zoals ook weer blijkt uit een recente uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 14-11-2012. In deze uitspraak staan de begrippen besluit en belanghebbende centraal. De belanghebbende De appellant (een persoon die hoger beroep instelt) had bij het college van B&W van Nederlek een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een steiger met loopbrug. Nu bleek dat B&W al een omgevingsvergunning aan iemand anders…
Tips voor werknemers: (1) Is uw werkgever failliet verklaard en hebt u nog loon tegoed? Werkgever failliet en nu? Als een werkgever failliet gaat heeft dit vaak grote gevolgen voor de werknemers. Ze zijn meestal in één klap hun baan kwijt en vaak is het loon door de werkgever al een tijdje niet voldaan. De werknemer kan hierdoor in betalingsproblemen raken, omdat bijvoorbeeld de huur/hypotheek en andere maandelijkse lasten niet meer kunnen worden betaald. De wetgever heeft voor werknemers waarvan hun werkgever failliet is de loongarantieregeling in het leven geroepen. Een werknemer kan op grond van deze regeling recht op…
In een arrest van 1 februari 2013 heeft de Hoge Raad zich weer uitgelaten over de door banken vaak toegepaste techniek voor de verpanding van vorderingen. Sinds enkele jaren wordt er door vrijwel alle grote banken gebruik gemaakt van een zogeheten ‘verzamelpandakte’. Dit werkt zo: een bedrijf leent geld van de bank en stelt daarvoor zekerheid, waaronder een pandrecht op zijn debiteuren. Zo’n pandrecht wordt gevestigd met een onderhandse akte die daarna bij de Belastingdienst moet worden geregistreerd. Om na de oorspronkelijke verpanding ook de ‘nieuwe debiteuren’ van het bedrijf onder het pandrecht te laten vallen, moet steeds opnieuw worden…
Doorwerken na de AOW-leeftijd Het komt steeds vaker voor dat werknemers na hun AOW-leeftijd willen blijven doorwerken. Werkgevers kunnen er belang bij hebben die werknemers te behouden. Bijvoorbeeld in branches met een tekort aan vakbekwaam personeel. Werkgever: voorkom dat langdurig moet worden doorbetaald tijdens ziekte Bij een werknemer die na zijn AOW-leeftijd doorwerkt, wordt de arbeidsovereenkomst veelal (stilzwijgend) verlengd. Nadeel daarvan is dat de werknemer doorgaans voor onbepaalde tijd in dienst blijft en dat bij uitval wegens ziekte gedurende twee jaar het loon moet worden doorbetaald. Wij krijgen regelmatig de vraag van werkgevers of na het bereiken van de AOW-leeftijd…
Hypotheekakte is uitgewerkt na verkoop onroerend goed Hypotheken worden vastgelegd in notariële akten. Vaak staat in de akte dat de hypotheek wordt verleend voor alles wat de klant nu en in de toekomst aan de bank verschuldigd is of zal worden. Als de bank het verhypothekeerde onroerend goed verkoopt, krijgt de bank de opbrengst. In de huidige tijd is daarmee echter helaas vaak nog niet de hele schuld voldaan. De bank wil dan graag de hypotheekakte gebruiken als executoriale titel. Dat kan, stellen banken, omdat notariële akten een executoriale titel zijn. De bank hoeft dus niet eerst naar de rechter,…
Als u goederen of diensten levert, dan bent u in principe verplicht de koopprijs met BTW te verhogen. Andersom brengen uw leveranciers u BTW in rekening. De BTW die aan u wordt betaald door uw afnemers, moet u afdragen aan de Belastingdienst. De BTW die u aan uw leveranciers betaalt, mag u terugvragen. Meestal verrekent u de af te dragen en terug te vragen BTW en rekent u met de fiscus af over het saldo. Maar wat gebeurt er als uw crediteur uw factuur niet betaalt, terwijl u de BTW al wel heeft afgedragen? In dat geval kunt u de…
Als een bestuurder van een rechtspersoon een op hemzelf rustende zorgvuldigheidsnorm schendt, kan hij persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor de schade die daarvan het gevolg is. Daarvoor geldt niet het zware vereiste dat hem daarvan een (voldoende) ernstig verwijt kan worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor iedere vertegenwoordiger van een rechtspersoon. Zo heeft de Hoge Raad recent in een uitspraak beslist. Op het eerste gezicht lijkt dit arrest niet een nieuwe regel voor aansprakelijkheid van bestuurders te bevatten. Belangrijk is echter vast te stellen dat de bestuurder in deze zaak zuiver handelde in het kader van de bedrijfsactiviteiten van de BV.…
Vooral bij winkels komt het voor dat het houden van een uitverkoop meer opbrengt dan het veilen van de resterende voorraad en inventaris. Zowel curatoren als banken proberen dit regelmatig. Maar voor de bank is dit niet zonder risico’s. Wanneer de bank de kredietrelatie opzegt mag de bank overgaan tot uitwinning van de zekerheden. Veelal zijn er pandrechten verstrekt op de voorraad en de inventaris. Ook de bank heeft het liefst dat de winkel open blijft en de aanwezige zaken aan het winkelend publiek worden verkocht. In 9 van de 10 gevalle is dit een voorportaal van het faillissement. Het…
Wanbetalers, in nette bewoordingen ook wel 'dubieuze debiteuren' genoemd, kunnen ervoor zorgen dat bedrijven in ernstige financiële problemen komen. Zeker in deze crisistijden kunnen wanbetalers zo soms zelfs een faillissement veroorzaken. Dat is voornamelijk het geval bij kleinere bedrijven, die niet de (financiële) mogelijkheden hebben wanbetalers aan te pakken. Het Europees Parlement is daarom jarenlang aan het werk geweest om uniforme wettelijke maximale betalingstermijnen binnen de Europese Unie door te voeren. Dit heeft erin geresulteerd dat de betalingstermijnen bij overeenkomsten tussen bedrijven en bij overeenkomsten tussen bedrijven en overheden ook in de Nederlandse wet zijn vastgelegd. Vanaf 16 maart 2013…
Leegstand en bestemmingsplan zijn goed op weg een onafscheidelijk duo te worden in de rechtspraak. Indien, bijvoorbeeld, veel m2 nieuwe detailhandel wordt bestemd in een bestemmingsplan, dan probeert de concurrentie dat van oudsher vaak tegen te gaan met het argument dat dit zal leiden tot overmatige concurrentie en dus tot leegstand. Het argument is dan dat de gemeente niet de leegstand mag bevorderen door het bestemmen van overmatig veel m2 detailhandel omdat dit geen goede ruimtelijke ordening is. Het bestemmingsplan mag dus niet op die manier worden vastgesteld. Duurzame ontwrichting? Dit argument haalde het lange tijd niet bij de rechter, omdat de bestuursrechter alleen maar keek naar de vraag of…
Ja curator, nee curator (Deel II) In mijn blogartikel van 31 januari 2013 schreef ik al wat over de verplichting van de failliet en het bestuur om de curator te informeren. Dit is een vergaande en belangrijke verplichting. Wanneer die plicht niet wordt nagekomen kan de curator de weigerachtige zelfs laten gijzelen. Dat klinkt erg zwaar; en dat is het ook. Iemand wordt door de politie aangehouden en in bewaring gesteld totdat hij bereid is om de verzochte informatie te verstrekken. Wanneer het echt zover komt, is er in veel gevallen ook sprake van mogelijke strafbare feiten zoals verduistering, bankbreuk…
Hebt u een ontslagbrief van de curator ontvangen? Wat kunt u of moet u doen? Ontslag tijdens faillissement Indien de curator moet constateren dat er niet genoeg geld is om alle lopende verplichtingen van de werknemers te voldoen, is de curator genoodzaakt om de werknemers te ontslaan. Voor de opzegging van een arbeidsovereenkomst door de curator moet een machtiging van de rechter-commissaris zijn verkregen. Een werknemer heeft de mogelijkheid om in beroep tegen de machtiging van de rechter-commissaris te gaan bij de rechtbank. De termijn waarbinnen dit beroep moet zijn ingediend, beloopt vijf dagen vanaf de dag dat de werknemer…
Leegstand en bestemmingsplan: een ander perspectief In mijn eerdere blog over leegstand en bestemmingsplan gaf ik al aan dat het argument dat een bestemmingsplan geen leegstand mag bevorderen tegenwoordig meer kans op succes heeft bij de bestuursrechter. Andere relatie tussen leegstand en bestemmingsplan Recent kwam de relatie tussen leegstand en bestemmingsplan op een andere manier aan de orde bij de rechtbank Haarlem: LJN: BZ3736,Voorzieningenrechter Rechtbank Haarlem, 7 maart 2013). Partijen: New Style Meubelen Woonboulevard Cruquius B.V. en het College van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer. Waar ging het om? New Style heeft in haar bedrijfspand een aantal appartementen gevestigd. De…
De uitkomst van een enquêteprocedure en de inhoud van het onderzoeksverslag kunnen vergaande gevolgen hebben voor bestuurders en commissarissen van een rechtspersoon. Op basis van feiten die blijken uit de beschikking van de Ondernemingskamer en/of het verslag van de onderzoeker(s) kunnen zij in een opvolgende procedure mogelijk aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van geconstateerd wanbeleid. Dit gebeurt in de praktijk regelmatig. Met ingang van 1 januari 2013 is de wet aangepast op het punt van het enquêterecht. Door deze wijzigingen is de grip van belanghebbenden, zoals bestuurders en commissarissen, op het onderzoek en het onderzoeksverslag toegenomen. Het gaat hierbij…
Invloed failliet op schikking door curator Bij een faillissement is het de taak van de curator om het vermogen van failliet te vereffenen. Daarbij staat hij onder toezicht van de rechter-commissaris. Ook gerechtelijke procedures tegen de failliet kunnen worden overgenomen door de curator. Een curator kan net als een gewone procespartij een schikking aangaan met de wederpartij. Voor het aangaan van een schikking heeft de curator toestemming nodig van de rechter-commissaris. Gedurende het faillissement heeft de failliet diverse verplichtingen, maar ook verschillende rechten. Zo heeft de failliet de bevoegdheid om een vordering van een crediteur te betwisten. Ook kan de…
Staat u op het punt om een overeenkomst op te stellen? Let hierop! Vaak ontstaat er tussen partijen achteraf een verschil van mening over de uitleg van (bepalingen van) een overeenkomst. Hier wordt dan ook geregeld over geprocedeerd. De rechter kijkt bij de beoordeling niet alleen naar wat er in de overeenkomst staat (de tekst), maar vooral ook naar wat partijen bedoeld hebben en wat ze over en weer van elkaar mochten verwachten. Dit vloeit voort uit de Haviltex-maatstaf, naar een arrest van de Hoge Raad uit 1981. De vraag: “Wat hebben partijen met de overeenkomst bedoeld?” ligt voor de…
Blogs Tim Smit
‘Pappen en nathouden’ bij conflict tussen werknemers kost werkgever €94.000,-
Happy new huurrechtjaar!
Contracteren met leveranciers: tips en valkuilen
Contracteren met leveranciers: tips en valkuilen 14 december 2024, door Tony Vermeulen en Tijn Coppens…