Skip to content
act legal covers all major European business centres: Amsterdam Belgrade Bratislava Brussels Bucharest Budapest Frankfurt Madrid Milan Paris Prague Sofia Vienna Warsaw

Stoomcursus huurverhoging voor verhuurders van woonruimte

Stoomcursus huurverhoging voor verhuurders van woonruimte

10 april 2025, door Claudia van Meurs-Janssens

Onder verhuurders van woonruimte leven sinds de invoering van de Wet betaalbare huur veel vragen over de jaarlijkse verhoging van de huur. Daarom vat ik hieronder samen hoe de huurverhoging in 2025 in de verschillende segmenten precies werkt en hoe het zit met lopende huurovereenkomsten van woningen die tot 1 juli 2024 in de vrije sector vielen en waarvan de huurprijs nu in het middensegment uitkomt.

Huurverhoging in het laagsegment (sociale huur)

Hoe?

In het laagsegment (het oude sociale stelsel) mag de huurprijs van woonruimte worden verhoogd na een voorafgaand voorstel van de verhuurder. Dat voorstel moet:

  • schriftelijk worden gedaan;
  • tenminste twee maanden voordat de huurverhoging ingaat worden gedaan, en;
  • de volgende gegevens bevatten:
    • de huidige huurprijs;
    • het percentage of bedrag van de wijziging van de huurprijs;
    • de verhoogde huurprijs;
    • de ingangsdatum van de huurprijsverhoging;
    • de wijze waarop en de termijn waarbinnen de huurder bezwaar kan maken tegen de huurprijsverhoging.

De huurprijs mag in het laagsegment per 1 juli 2025 worden verhoogd. Dat betekent dat het voorstel tot huurverhoging vóór 1 mei 2025 dient te zijn gedaan.

Bezwaar huurder?

Als de huurder het niet eens is met de huurverhoging, kan de huurder voor de ingangsdatum schriftelijk bezwaar maken bij de verhuurder. De verhuurder dient vervolgens binnen zes weken na de voorgestelde ingangsdatum een verzoek bij de Huurcommissie in om de huurverhoging te laten toetsen.

Hoeveel?

De huurverhoging is in 2025 in het laagsegment maximaal 5%, tenzij de huurder een middeninkomen of een hoog inkomen heeft. Verhuurders kunnen bij het Portaal inkomensafhankelijke huurverhoging van de Belastingdienst nagaan of dit het geval is. Bij huurders met een middeninkomen kan dit leiden tot een huurverhoging van maximaal € 50,-. Bij huurders met een hoog inkomen kan dit leiden tot een huurverhoging van maximaal € 100,-.

De huurprijs mag niet hoger worden dan de maximale huurprijs op grond van het WWS.

Middensegment (middenhuur)

Hoe?

De huurprijsverhoging in het middensegment geldt alleen voor huurovereenkomsten die vanaf 1 juli 2024 zijn gesloten.

In het middensegment wordt de huur van huurovereenkomsten verhoogd op grond van het beding in de huurovereenkomst. Er hoeft geen schriftelijk voorstel te worden gedaan en de huurverhoging hoeft ook niet te worden aangekondigd, al kan dat laatste wel de voorkeur verdienen. In het beding in de huurovereenkomst staat per welke maand de huur jaarlijks mag worden verhoogd.

Hoeveel?

De huurverhoging in het middensegment bedraagt in 2025 maximaal 7,7%. Dat is een aftopping van de huurverhoging dus als de huur op grond van de huurovereenkomst met een lager percentage stijgt, dan geldt dat lagere percentage.

De huurprijs mag niet hoger worden dan de maximale huurprijs op grond van het WWS.

Bezwaar huurder?

De huurder kan binnen vier maanden na de ingangsdatum van de huurverhoging een procedure starten bij de Huurcommissie

Vrije sector (hoogsegment)

Hoe?

In de vrije sector wordt de huur verhoogd op grond van het beding in de huurovereenkomst. Er hoeft geen schriftelijk voorstel te worden gedaan en de huurverhoging hoeft ook niet te worden aangekondigd, al kan dat laatste wel de voorkeur verdienen. In het beding in de huurovereenkomst staat per welke maand de huur jaarlijks mag worden verhoogd.

Hoeveel?

De huurverhoging in de vrije sector bedraagt in 2025 maximaal 4,1%. Dat is een aftopping van de huurverhoging dus als de huur op grond van de huurovereenkomst met een lager percentage stijgt dan geldt dat lagere percentage.

Bezwaar huurder?

De huurder kan binnen vier maanden na de ingangsdatum van de huurverhoging een procedure starten bij de Huurcommissie

Lopende huurovereenkomsten in de vrije sector

Voor lopende huurovereenkomsten die voor de invoering van de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 in de vrije sector vielen en volgens de nieuwe regels nu als middenhuur zouden gelden, geldt de maximale huurverhoging van de vrije sector van 4,1%. Pas bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst, gelden de regels voor de middenhuur.

Spoedwet

Op 18 februari 2025 is een spoedwetsvoorstel ingediend om de huren van alle segmenten per 1 juli 2025 voor een jaar te bevriezen.  De Raad van State heeft inmiddels negatief geadviseerd. Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld. De behandeling van het wetsvoorstel kan via deze link worden gevolgd: Spoedwetsvoorstel. Het is niet de verwachting dat de spoedwet wordt aangenomen.

Verhuurders en huurders die behoefte hebben aan meer informatie kunnen contact opnemen met Claudia van Meurs-Janssens.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *